GYIK – FAQ


Itt megtalálod a választ a gyakran ismételt kérdéseidre. Vagy is ez a GYIK. 🙂

A honlap elkészítésének ára sok tényezőtől függ, beleértve a honlap célját, bonyolultságát, funkcionalitását és a kivitelező munkaerő és idő költségeit.

Egy egyszerű, statikus honlap elkészítése általában olcsóbb, mivel kevesebb munka és technikai ismeretek szükségesek hozzá. Azonban, ha a honlap interaktív funkciókkal rendelkezik, mint például bevásárlókosár, online fizetési lehetőség, stb., akkor az elkészítés költségei emelkednek.

Egy másik tényező, amely befolyásolja a honlap elkészítésének árát, az a munkaórák száma. Egy egyszerű honlap elkészítése általában kevesebb időt vesz igénybe, mint egy nagyobb projekt, amelynek sok oldala és funkciója van. Azonban, minél több időt tölt a tervezési fázisban a tervező és a megrendelő, annál jobban ki lehet dolgozni a honlap célját és a funkcionalitását, ami hosszú távon csökkentheti az üzemeltetési költségeket.

Továbbá, a honlap elkészítésének ára függ a kivitelezőtől is. Az egyéni vállalkozók és kis vállalkozások általában alacsonyabb árakat kínálnak, mint a nagyobb, több szakembert alkalmazó cégek. Azonban, érdemes megfontolni, hogy milyen szakmai tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik az adott kivitelező, mielőtt döntést hozna.

Összességében tehát, a honlap elkészítésének ára sok tényezőtől függ, de a legfontosabb az, hogy milyen célból készül a honlap, mennyire bonyolult és milyen funkciókat tartalmaz.

Végül, fontos figyelembe venni, hogy egy minőségi honlapnak hosszú távú befektetésnek kell lennie, amely megtérülhet azáltal, hogy a honlapunk segíti a vállalkozásunkat növekedni, az ügyfélszolgálatunk hatékonyabbá válik, vagy éppen az online jelenlétünk erősödik. Így az árak magasak lehetnek, de hosszú távon ez egy befektetés a vállalkozásunk számára.

Egy honlap elkészítésének ára nagyban függ az igényektől és a funkcionalitástól, amelyet a honlapnak teljesítenie kell. Az alábbiakban néhány olyan tényezőt sorolunk fel, amelyek befolyásolják a honlap elkészítésének költségeit:

 1. Tervezés és fejlesztés: A honlap tervezésének és fejlesztésének költségei magasak lehetnek, mivel egyedi kialakítást és funkciókat kell kialakítani, ami időigényes folyamat.
 2. Tartalom: A honlap tartalma is befolyásolja az árat, mivel a minőségi tartalmak előállítása sok időt és energiát igényel.
 3. Grafikai tervezés: A honlap kialakításának vizuális vonzereje szintén nagyon fontos, amiért szükséges lehet egy profi grafikus megbízása.
 4. Funkciók és alkalmazások: Ha a honlapnak speciális funkciókat és alkalmazásokat kell tartalmaznia, akkor a fejlesztés és az integráció költségei is magasabbak lehetnek.
 5. Karbantartás és támogatás: Egy honlap létrehozása után a karbantartás és támogatás is költséget jelenthet, amelyek általában havi vagy éves díjakat tartalmaznak.

Ezért a honlap elkészítésének ára meglehetősen változó lehet, az egyszerűbb weboldalaktól egészen a bonyolultabb funkciókkal rendelkező honlapokig, amelyek egyedülálló tervezést és testre szabott fejlesztést igényelnek. A végösszeg magasabb is lehet, ha a honlapot szakemberek tervezik és készítik el, akik tapasztalatukat és szaktudásukat kamatoztatják a munka során.

Válasz újragenerálása

Mindenképpen a számlával kiegyenlített fizetést javaslom! Ez fontos a megkötött szerződésben foglalt munka ellenérték kifizetésének igazolására. A számla költségként elszámolható.

A honlap vagy weboldal megrendelésekor általában a számla kiállítása a szolgáltatások árától és az ügyfél igényeitől függ. Általánosságban elmondható, hogy egy megbízható és professzionális webfejlesztő cég mindig számlát állít ki az általuk nyújtott szolgáltatásokért.

Egy számla kiállítása sok előnnyel jár mind az ügyfél, mind a szolgáltató számára. Az ügyfélnek bizonyítékot nyújt arról, hogy fizetett azért a szolgáltatásért, amit megrendelt, és a szolgáltató számára biztosítja a pénzügyi rekordokat és a könyvelést. Emellett a számla segít az adók és egyéb jogszabályok betartásában is.

Ezért javasoljuk, hogy mindig kérjenek számlát a webfejlesztőtől vagy webfejlesztő cégtől, amikor honlapot vagy weboldalt rendelnek. A számla kiállítása az általános üzleti gyakorlat, és segíthet elkerülni az esetleges vitákat és problémákat a fizetéssel kapcsolatban.

Mindenképpen a szerződésben foglalt megbízást javaslom! Ezzel mindkét fél kötelezettséget vállal. A megbízó a Honlap-készítésre, A Megbízott a munkadíjának kifizetésére. A szerződés tartalmazza a "kapcsolati és kommunikációs adatokat", "munka leírását", "munkadíjat", határidőt stb.

A honlapkészítés során számos döntést kell meghozni, és az egyik ilyen döntés az, hogy szerződéssel vagy anélkül rendeljük-e meg a munkát. Általánosságban javasoljuk, hogy mindig írjunk alá szerződést a honlapkészítővel, mivel ez biztosítja mindkét fél jogait és kötelezettségeit.

Az írásbeli szerződés megkötése lehetővé teszi, hogy minden fontos részletet lefektessünk, beleértve a projektcélokat, a határidőket, a költségvetést, a felelősségi területeket és az esetleges garanciákat. Ezenkívül a szerződés lehetővé teszi, hogy tisztázzuk a szerződő felek jogait és kötelezettségeit, valamint hogy védelemben részesüljünk, ha valamilyen vitás helyzet alakul ki.

Ha azonban az ügyfél és a honlapkészítő már jól ismerik egymást, és teljesen tisztában vannak a projekttel kapcsolatos követelményekkel és elvárásokkal, akkor előfordulhat, hogy nem szükséges külön szerződést kötni. Azonban ha bármilyen bizonytalanság merül fel a projekttel kapcsolatban, akkor ajánlott írásos szerződést kötni, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlenségeket.

Egy jól működő honlap számos fontos jellemzővel rendelkezik, amelyek közül néhány a következő:

 1. Felhasználóbarát: A honlapnak könnyen használhatónak és navigálhatónak kell lennie. A látogatóknak gyorsan és egyszerűen kell megtalálniuk, amit keresnek.
 2. Gyors: A honlapnak gyorsan kell betöltődnie, hogy elkerüljük a látogatók frusztrációját és a magas eldobási arányt.
 3. Könnyen olvasható: A honlap tartalma könnyen olvashatónak kell lennie. A betűméret és a színválasztás fontos, hogy könnyen olvasható legyen a látogatók számára.
 4. Képek és videók: A honlapnak érdekes és minőségi képeket és videókat kell tartalmaznia, hogy felkeltsék a látogatók érdeklődését és segítsenek a tartalom jobb megértésében.
 5. SEO barát: A honlapnak jól optimalizált SEO-t kell használnia, hogy megfelelően rangsorolódjon a keresőmotorokban és könnyen megtalálható legyen a látogatók számára.
 6. Biztonság: A honlapnak biztonságosnak kell lennie, különösen, ha személyes adatokat kér a felhasználóktól vagy pénzügyi tranzakciókat hajt végre.
 7. Mobilbarát: A honlapnak reszponzív web design-nal kell rendelkeznie, hogy jól működjön kisebb képernyőkön is, mint például okostelefonokon és tableteken.

Ezen tulajdonságoknak együttesen kell jelen lenniük egy jól működő honlapon.

További számos szempont van színesebbé, informatívabbá tenni Honlapunkat (weboldalunkat), ami nem elhanyagolható szempont a Honlapra látogatók figyelmének megragadását és megtartását illetően. Ez nagyban múlik a szövegek minőségén, gondolva itt a tartalomra és a formaiságra is. Egy tartalmas, releváns, sokat mondó és megkapó marketing szöveg magáért beszél. Felkelti az olvasó érdeklődését, ott tartja az oldalon. A nem túl hosszú szöveg, segít hogy egy pillanatra se lankadjon az olvasó figyelme.
Mindemellett az ilyen jellegű Honlap szövegekkel remekül bemutathatunk egy adott terméket, szolgáltatást úgy, hogy garantáltan felkeltsük a potenciális vásárló kedvét a vásárlásra.

Végeredményben Magyarországon mindegyik kifejezés ugyanazt jelenti.
A weblap (más szóval weboldal) egy olyan számítógépes dokumentum, mely megfelel a World Wide Web számára, és alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse. A webböngésző a weblapot monitoron vagy mobil eszközön jeleníti meg.
A weboldal általában a dokumentum látható elemeit foglalja magába, de a weblap szó jelentheti magát a számítógépen tárolt fájlt is, melyet általában HTML vagy más hasonló leíró nyelven írtak meg. A weboldal egyik fő jellemzője a hiperszöveg, mely más weboldalakra navigálhat el minket linkeken (hiperhivatkozásokon) keresztül. bővebben/forrás...

Az internetes kereskedelem az elmúlt évtizedben mind Magyarországon, mind pedig külföldön hatalmas mértékben fejlődött. A Covid járvány még erre is "ráerősített" Ezért szükséges, hogy a vállalkozások felismerjék az ebben rejlő lehetőségeket, és ezzel együtt tisztában legyen legalább a legalapvetőbb, lényegesebb ismeretekkel, jogszabályokkal, amelyek szükségesek egy webáruház alapításához és beindításához, működtetéséhez. Javaslom Internet jogász szakember közreműködését! (adatvédelmi nyilatkozat, cokkie, működési feltételek, reklamáció stb. megírásához) bővebben/forrás...

Egy jó honlapcímnek számos fontos tulajdonsága van. Az alábbiakban felsorolok néhányat:

 1. Rövid és tömör: A jó honlapcím nem túl hosszú, és röviden, tömören megfogalmazza, miről szól a weboldal.
 2. Emlékezetes: A honlapcímnek olyannak kell lennie, hogy az emberek könnyen emlékezzenek rá és könnyen megjegyezhessék.
 3. Érthető: A honlapcímnek egyértelműen és könnyen érthetőnek kell lennie, hogy az emberek pontosan tudják, mit várhatnak az oldaltól.
 4. Releváns: A honlapcímnek összhangban kell lennie az oldal tartalmával és az adott témával, amelyről az oldal szól.
 5. SEO-barát: A honlapcímnek tartalmaznia kell azokat a kulcsszavakat, amelyekre az emberek a keresőmotorokban kereshetnek, így a honlap könnyen megtalálható lesz a keresőben.

Például egy jó honlapcím lehetne: "Kreatív és Hatékony Marketing Stratégiák", amely rövid, emlékezetes, érthető, releváns és tartalmazza a kulcsszavakat.

A legtöbb cég a [cégnév].hu domaint választja az ott található Honlapon, weboldalon ismerteti szolgáltatásait. A releváns domain név név választás azonban nem ilyen egyszűrű. Több szempontot is figyelembe kell venni és ezek közül az egyik a keresőoptimalizálás.
Hasznos egy olyan domain név, amit nagyon nehéz megjegyezni? A domain névben megjelenő kulcsszó kiemelt fontosságú a Google helyezésben. Egy szakszerűen, webmester segítségével megválasztott domain névvel sokkal jobb esélyünk van a várt helyezés elérésére.

A keresőoptimalizálás (SEO) olyan folyamat, amely során a weboldalak tulajdonosai javítják weboldalaik pozícióit a keresőmotorok találati listáján. Az SEO általában azon dolgozik, hogy javítsa a weboldalak láthatóságát és rangsorolását a keresőmotorokban, azáltal hogy optimalizálja azokat a kulcsszavakat, amelyeket a felhasználók használnak a keresések során. Az SEO célja, hogy az adott weboldalak magasabb helyezést érjenek el a keresőmotorok találati listáján, ezáltal növelve a látogatottságot, az átváltozási arányt, és az általuk termelt bevételt. Az SEO különböző technikái közé tartoznak a kulcsszókutatás, a tartalom optimalizálása, a linképítés, a technikai SEO, és az analitika.

A keresőoptimalizáslás egy folyamatos és rendszeres Webmesteri tevékenység, hogy a Honlap a különbőző keresőprogramokban (Google, Yahoo, Bing, Yandex, DuckDuckGo) minél kedvezőbb találati besorolásának érdekében.

Díjazása havonta illetve megállapodás szerint + egyszeri sikerdíjban értendő.

Egy honlap keresőoptimalizálása azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a honlap magasabb rangot érjen el a keresőmotorokban, mint a versenytársai. A magasabb rang azt jelenti, hogy a honlap könnyebben megtalálható lesz a keresőmotorok által végzett organikus keresések során, és több látogatót vonzhat magához.

Ha a keresőkben jobb helyezést ér el, akkor többen nézik meg a Honlapját, és jó eséllyel több pénzt költenek el Önnél. Tapasztalatom szerint aki az első oldalra tud kerülni, (vagy az első háromra) azok a Megbízók boldogan fizetik ki a Webmester munkadíját, hiszen emelkedett a bevételük.

Egy jól optimalizált honlap magasabb konverziós arányt is eredményezhet, mivel a honlapra érkező látogatók nagyobb valószínűséggel alakítják át azokat a tevékenységeket, amelyeket a honlap tulajdonosa szeretne, például vásárlást, regisztrációt vagy kapcsolatfelvételt.

A keresőoptimalizálás egy sor technika, mint például a kulcsszavak használata, a linképítés és az oldal sebességének optimalizálása, amelyek segítenek javítani a honlap keresőmotor rangsorolását és az organikus keresési eredményekben történő megjelenését. Ezért a keresőoptimalizálás fontos az online jelenlét és a digitális marketing stratégia sikere szempontjából.

Ugyan az mint a keresőoptimalizálás, csak Angol rövidítésben írva. (Search Engine Optimization)

A tartalommarketing szerves része a keresőoptimalizálásnak, és annak, hogy weboldalunk előrébb kerüljön a Google találati listájában. Ehhhez a kulcsszavak vannak nagy segítségünkre. A szövegben fellelhető kulcsszavak alapján listáz adott weboldal linkeket a Google a kereső felhasználóinak. A tartalommarketing segítségével, pontosan erre jellemzőre dolgozhatunk! Ha egy adott oldalon megfelelő mennyiségben (nem kevésszer, és nem sokszor) szerepel az a kulcsszó, mellyel a Honlapunkat erősíteni szeretnénk, azzal nagyban járulunk hozzá a sikeres keresőoptimalizáláshoz.
Egy hasznos kis videó a tartalommarketingről.

A Google módosítja a keresőmotorjának az algoritmusát, hogy előnyben részesítse azokat a tartalmakat, amelyekből tényleg tájékozódhat az ember – írja a Guardian a hivatalos Google-blog alapján. A Google azt állítja, hogy az algoritmus megváltoztatása a saját tesztjeik alapján elsősorban az online oktatással, a művészettel és szórakozással, a vásárlással és a technológiával kapcsolatos keresési eredményeket fogja javítani. bővebben/forrás...

A digitális jogkezelés (Digital Rights Management = DRM) az interneten fellelhető digitális tartalmak technikai és jogi védelmére szolgáló technológiák összefoglaló neve, melyek lehetővé teszik a digitális mű azonosítását, a műhöz fűződő jogok kezelését, a tartalom felhasználásának szabályozását, a jogdíjak megfizetését, a felhasználók magatartásának nyomon követését és a jogok érvényesítését. A DRM tehát egy tartalomeladást és felhasználást ellenőrző rendszer, melynek két alapvető célja az azonosítás és a jogérvényesítés. bővebben/forrás...

Előre telepített trójai programokat és hátsó ajtókat (backdoor) rejtenek a hamisított androidos okos telefon modellek, amelyekkel WhatsApp és WhatsApp Business fiókokat vettek célba a támadók. A Doctor Web kutatói 2022 júliusában legalább négy különböző népszerű okostelefon-márka modelljének (P48 pro, Xiaomi Redmi Note 8, Note30u és Huawei Mate40) hamisított mását fedezték fel. A jelentés szerint ezek a készülékek – ahelyett, hogy egy támogatott operációs rendszert, például az Android 10-et futtatnák –, már régen elavult Android rendszerrel (4.4.2-es verzió) kerülnek a forgalomba. bővebben/forrás...

A Plex média streaming platform jelszó-visszaállítási értesítéseket küld egyes felhasználóinak, miután illetéktelenek hozzáfértek a szolgáltató egyik adatbázisához. Az értesítés szerint ismeretlen elkövetők korlátozott hozzáférést szerezhettek az adatok egy részéhez, beleértve egyes felhasználók e-mail címét, felhasználónevét és titkosított jelszavát. A szolgáltató közleményében arról is beszámol, hogy a hitelkártya-és egyéb fizetési adatokat nem tárolják a szervereiken, ezért azok nem lehetnek érintettek az incidensben. Bár a felhasználói jelszavakat a legjobb gyakorlatok szerint titkosítva tárolják, – a biztonság kedvéért – a Plex mégis javasolja a jelszavak módosítását. A Plex állítása szerint időközben sikeresen azonosították és orvosolták a problémát, viszont részleteket nem árultak el az incidensről. bővebben/forrás...

Ha beírunk egy szót vagy kifejezést a Google keresőjébe, állítólag találatok millióit dobja ki. Ám ha szorgalmasan végiglapozgatjuk ezeket, hamar kiderül, csupán pár száz tényleges találatot kaptunk. E megfigyelés olyannyira univerzális, hogy már komplett konteó is épült rá: a „halott internet elmélete”. bővebben/forrás...

A Google algoritmus a Google keresőmotor által használt szoftverrendszer, amely az interneten található weboldalak rangsorolását és azok megjelenítését határozza meg a keresési eredmények között. A Google algoritmus számos különböző tényezőt figyelembe vesz, például a weboldal tartalmát, struktúráját, sebességét és az oldalra mutató linkek minőségét.

Az algoritmus folyamatosan frissül, hogy javítsa a keresési eredmények relevanciáját és minőségét. Az egyik legfontosabb frissítése a Google algoritmusnak az úgynevezett BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) volt, amely jobban érti az emberi nyelvet és lehetővé teszi, hogy a keresési eredmények pontosabbak és relevánsabbak legyenek.

Összefoglalva, a Google algoritmus arra szolgál, hogy segítsen a felhasználóknak a lehető legjobb és legrelevánsabb tartalmakat megtalálni az interneten, és biztosítja a keresőmotor hatékony működését és a weboldalak rangsorolását.

A minőségi, szép, igényes céges bemutatkozó weboldalhoz és honlaphoz profi képek kellenek. Ez alatt nem azt értem, hogy nagy méretű, nagy pixel számú kép kell, hanem, hogy a kép tartalmának szakszerű "megkomponálása" beállítása kell. Képen látható tárgyak vagy személyek megvilágítása, pozicionálása megfelelő legyen. Ez egy külön szakma egyébként... De akinek van érzéke hozzá, maga is sikeres lehet a fotózásban.

Szükség van még egy logóra is. A továbbiak a webmester aki a honlapot készíti vagy grafikus dolga. A megfelelő színvilág kialakítása, a betűtípusé, az elrendezésé.

Scroll to Top